fredag 2 april 2021

Förvildade

Författare: Rory Power.                           
2021, Läskigt, Mystik, Thriller, Vänskap.

Ja, förvildade är nog bara förnamnet på de obehagliga scener som radas upp i det här lite läskiga virusscenariot... För ute på ön Raxter i nordöstra USA, där finns en flickskola som sedan ett drygt år tillbaka varit utsatt för ett obegripligt och obehagligt virusangrepp. Tjejerna är satta i karantän, t o m så avskurna från allt att de inte kan lämna skolans område. Trots att i princip ingenting annat är djur finns på ön för övrigt. Men dessa har också blivit smittade - och förvildade - så till den milda grad att de utgör en fullständig livsfara, även om de är små.

Först dog lärarna, sedan elever, en efter annan. Men många har än så länge bara symptom, de förändras på riktigt obehagliga vis, och blir dessutom bara svagare och svagare. För bortsett från virusets förändringar av deras kroppar, påverkas de givetvis också av den allt mindre mängd mat de får från fastlandet, där ett botemedel forskas på, dygnet runt. Utgår de ifrån, i alla fall. Eller? Efter ett tag börjar man ju undra som läsare. Undra över åtskilligt!

För är det ett virus, som gör att det växer ut rötter och annat ur öron och munnar, växer gälar vid sidan av deras lungor, som gör att de dreglar och ibland beter sig helt galet..? Eller vad är det egentligen som händer där innanför stängslet, och vart tar de flickor vägen som bara försvinner? När Hettys bästa vän Byatt plötsligt och oförklarligt går upp i rök när hon blivit lite dålig, ja då bestämmer sig Hetty och Reese för att ta reda på vad som faktiskt pågår. Bryta karantänen och smyga ut, försöka försvara sig mot de förvildade djuren och... ja mot vad?

Spännande och läskigt, men tyvärr ett lite för öppet slut för att falla till hundra procent i min smak. Det borde rimligen komma en uppföljare... eller inte? Obehagligt är det i alla fall!

/Tuija

Inga kommentarer: