fredag 28 maj 2021

De vackraste idioterna i världen

 Författare: Anette Eggert. 
2020, Kärlek.

Och de vackraste idioterna är förstås Marits kompisgäng - tjejerna som man älskar att hänga med - som festar ihop, längtar efter kärlek, älskar skräpmat, men också funderar över livet, framtiden och alla orättvisor i världen. Marits mamma är hängiven feminist, och allt har Marit hört till leda... men håller förstås med. Men kan också förstå pappa som inte riktigt alltid orkar med att lyssna på slagorden och pekpinnarna, som själv faller igenom lite obetänksamt ibland, och tänk om han tröttnar på allt det där... igen? Och bara drar? Ja, ingens liv är lätt, men vem ska man hålla på... när man vet att allt det där är viktigt och bra, men ändå vill att familjelivet bara ska vara lugnt och tryggt. Och helst fortsätta som vanligt.

Men ingenting fortsätter som vanligt när Marit plötsligt finner sig - mot alla odds, och mot allt sunt förnuft - intresserad av killen, som är vääldigt intresserad av henne, och som många tjejer suktar efter - men som är HELT FEL. Som lyckats ge en tjej öknamnet Osten (för att hon luktade som en ost nedtill..!), som sårat ens kompis djupt genom att bara dumpa henne... En sån kille är mer än TOTALT FEL att dras till - hur kan man göra så gräsliga saker mot  andra människor, och vad skulle det säga om henne? Marinerad som hon är i mammas feministsnack så finns alltså detta inte på kartan. Och ändå händer det. Vad göra?

Att hon ens funderar över honom blir ett svek mot så många - och därför håller hon tyst - och ändå kan hon inte låta bli att dras med. Han ger henne så många chanser, som hon både dumpar och sumpar i sitt känslomässiga kaos, hon vet inte vad hon ska tro på - hans förklaringar? Hans känslor för henne? Sina egna känslor för honom? Och så är det hela grejen med att inte våga erkänna för de andra vackra idioterna vad hon egentligen håller på med, vad det är för något hon försöker dölja. Och vad försöker hennes bästis dölja, som försvinner i tid och otid utan att säga vem hon träffar?

Det är många hemligheter hit och dit, många svåra val att göra, många svåra beslut att fatta. Och det är väl just så det är, när man går på högstadiet. Bra skrivet, med många viktiga ingångar! Och en bra tjej är hon, Marit!

/Tuija                                                                        

Inga kommentarer: